English Page

Ancient Champa antiques discovered in Phu Yen province

Friday, 19/07/2019 09:08

(News) - Many valuable ancient antiques and architectural imprints of the Champa culture have been found in the Dong Mieu area, Phu Hoa district, in the south-central coastal province of Phu Yen.

 

A discovered antique (Photo: VNA)

The information was released by Le The Vinh, director of Phu Yen provincial Museum.

The discovered antiques, dating back to the fourth century, included a refined-brick linga and a stone yoni as well as the imprints of the architecture of Cham towers.

Notably, all parts of the towers were built with brick materials and they are still quite intact. Meanwhile, the Cham towers in several other localities were made of stone in addition to bricks.

The excavated artifacts will be displayed at the Phu Yen provincial museum.

These findings and the existence of Thanh Ho National Archaeological Site (about 1km from Dong Mieu area) are very meaningful in the study of Champa culture and history.

Many architectural, art and archaeological antiques and works related to Champa culture have been discovered in Phu Yen province over the past years. Remarkably, Thap Nhan National Architectural and Art Relic was recognised by the Prime Minister as a special national relic site.

Source: VNA

 

VNQD
Thống kê
Bài đọc nhiều nhất
Nhân vật "Vườn Maria" và số phận của họ

Nhân vật "Vườn Maria" và số phận của họ

Tôi đến nước Đức được hai năm thì nước này thống nhất. Rồi tôi thất nghiệp, khi nhà máy Cộng hoà dân chủ Đức được bán cho Ấn Độ.

Về hai nguyên mẫu và ba nhân vật của "Vương quốc mộng mơ"

Về hai nguyên mẫu và ba nhân vật của "Vương quốc mộng mơ"

Hầu hết truyện ngắn có nhân vật là người; nếu là con vật, đồ vật thì phải có tính cách và chính tính cách làm chúng trở thành nhân vật. Ông già và biển cả của Hemingway có hai nhân vật: ông già đánh cá và con cá kiếm. Có những truyện ngắn xuất hiện đến hàng chục nhân vật. (NGUYỄN TRƯỜNG)

Người trong Ngôi nhà xưa bên suối

Người trong Ngôi nhà xưa bên suối

Tôi viết truyện ngắn Ngôi nhà xưa bên suối trong khoảng thời gian gần một tháng, là thời gian kí ức thì gần cả cuộc đời. Không chỉ với ai theo nghiệp văn chương, khi có tuổi hình như con người ta hay sống với hoài niệm. Đời buồn, vui ai chẳng từng, nhưng dù thế nào cũng đều thành vốn sống, chắp cánh ước mơ, hay giúp an ủi lòng mỗi khi cô quạnh. (CAO DUY SƠN)

Cám ơn anh bán giày

Cám ơn anh bán giày

Thực tế, bọn bán sách tránh xa bọn bán giày, vì không cùng “phân khúc thị trường”. Nhưng hề gì? Làm nhà văn thật sướng, nhặt anh bán sách nhét vào cạnh anh bán giày, thế là thành truyện. Gì chứ nghề bán sách mình có đầy kinh nghiệm... (TÔ HẢI VÂN)